INTERVIEW MANEL PRINTS

Wie de perfecte balans tussen creativiteit en technische kennis zoekt, kan bij Manel Prints terecht. De oprichtster Olu Vandenbussche, biedt via haar platform verschillende betaalbare opleidingen aan over digitaal print ontwerp. Young Patterns besloot om Olu en Manel Prints beter te leren kennen via een interview.

Hoi Olu, leuk dat je de tijd neemt om onze vragen te beantwoorden! Eerst en vooral: kan je ons wat meer over jezelf vertellen? 

Ja natuurlijk! Ik heb ondertussen al meerdere jaren ervaring in print ontwerp, maar alles begon met mijn textielopleiding aan het Sint-Lucas in Gent. Ik vond dit een heel erg interessante studie, maar merkte dat het achteraf moeilijk was om mijn plek te vinden op de arbeidsmarkt. Ik begon met het geven van artistieke workshops, kwam daarna terecht in een bedrijf om boeken grafisch vorm te geven en begon in mijn vrije tijd mijn eigen prints te tekenen. Al deze uiteenlopende ervaringen maakten mij duidelijk dat ik op zoek was naar een job waarbij ik mijn creativiteit en technische kennis kon combineren. Ik werd geregeld gevraagd om workshops te geven en ontdekte dat dit voor mij dé manier was om de twee samen te brengen, ondertussen is dit al vier jaar mijn hoofdbezigheid.

Wat houdt Manel Prints juist in? 

Met Manel Prints wil ik mijn studenten aanbieden wat ik zelf in geen bestaande opleiding terugvond. Het is de bedoeling dat je na het volgen van mijn cursus je creatieve ideeën kan omzetten naar een bruikbare print. Er zijn zes modules die perfect op elkaar aansluiten, maar die individueel ook interessant zijn. De eerste is technisch om je een goede basiskennis te geven en daarna werken we rond Illustrator, Photoshop, trendanalyse, botanische prints en het ontwikkelen van een eigen portfolio.

Dit lijkt ons super interessant en we zijn er zeker van dat vele anderen er ook zo over denken. Wie is jouw doorsnee student? 

Dit is altijd een heel gevarieerde groep, met mensen van verschillende leeftijdscategorieën (twintigers tot zestigers) en van verschillende achtergronden. Het is een combinatie van mensen die de lessen volgen voor professionele redenen of omdat ze op zoek zijn naar een vrijetijdsbesteding. Ondanks dat 95% van mijn studenten momenteel vrouwen zijn, is de opleiding voor iedereen geschikt. Mannen zijn dus zeker ook welkom!

Stel dat je de opleiding wilt volgen: hoe gaat het dan juist in zijn werk? 

Ik ben gestart met de workshops op verschillende locaties: bij mij thuis voor kleine groepen of op verplaatsing doorheen Vlaanderen. Gezien de huidige situatie ben ik onlangs gestart met een online cursus, die al mijn opgedane kennis samenbrengt. Het is een combinatie van theorielessen via zelfstudie en begeleide sessies, die afhankelijk van de module zes tot twaalf weken duren. Ik vind het heel belangrijk om het, ondanks dat het online is, persoonlijk te houden en werk daarom met kleine groepen wat persoonlijke begeleiding en feedback toelaat. Je moet er natuurlijk wat tijd in investeren, maar het te zeker te combineren met een andere studie of job.

We lazen op je Instagrampagina dat je een “social entrepreneur” bent, hoe vertaalt dit zich in je werk? 

Ik zie dit als sociaal artistiek werk, waarbij ik maatschappelijke problemen probeer aan te pakken via kunst. Ik organiseer bijvoorbeeld workshops met vluchtelingen om hun verborgen talenten te ontdekken, hun zelfvertrouwen te laten groeien en hen vooral hun zorgen even te laten vergeten. Momenteel heb ik dit hoofdzakelijk gedaan via sneakers, waarbij de deelnemers op het einde van de week een zelfgemaakt en zelfontworpen paar schoenen naar huis kunnen meenemen. Ik heb dit concept samen met Jan Caus ontwikkeld, een vriend die zelf schoenen ontwerpt. We willen dit in de toekomst graag verder uitbouwen, omdat zowel de deelnemers als wij hier enorm veel voldoening uit halen.

Door het over Manel Prints te hebben krijgen we zelf al zin om de opleiding te volgen. Wanneer kunnen we van start gaan? 

Er starten twee nieuwe modules in mei: op 6 mei kan je aansluiten bij module 1 en op 10 mei start module 4 rond trendanalyse. Je hoeft dus niet lang te wachten vooraleer je aan de slag kan gaan!

Is je interesse geprikkeld om een opleiding bij Manelprints te volgen of wil je up-to-date blijven over verdere ontwikkelingen? Aarzel dan niet om een kijkje te nemen op haar sociale media en website of door haar een mailtje te sturen.

Instagram: @manelprints

Facebook: @maneldesign

Website: https://www.manelprints.com

E-mailadres: hello@manelprints.com