Vraag & antwoord

Hier vind je een overzicht terug van enkele jobsites uit de Belgische mode- en kledingindustrie. Klik hier.

Bekijk ook de webinar ‘de tien meest voorkomende jobs in de industrie’.

In België zijn er ongeveer 1.600 bedrijven en  werken er ongeveer 11.000 medewerkers in de mode- en kledingindustrie.

Dit zijn fabrikanten van kleding of andere geproduceerde kledingartikelen. Ook converters, die producten kopen en aanpassen, maken deel uit van deze industrie.
Ongeveer 60% van de bedrijven bevindt zich in de modesector. We hebben het natuurlijk niet alleen over de grote spelers, die afhankelijk zijn van de massaproductie van kleding. Onze industrie staat ook bekend om haar sterke punten op het gebied van werkkleding (horeca, ziekenhuizen, NMBS…). In de andere vervaardigde artikelen vinden we: jaloezieën, gordijnen, parasols, autostoelen, beddengoed, parachutes, filters, dekzeilen, vlaggen, matrassen, …

Lees meer

Ben je op zoek naar een mode-opleiding? Er zijn vele mogelijkheden: bachelors, masters, lerarenopleidingen, workshops, … en zowel fulltime als parttime. Je vindt alle modeopleidingen op www.modeopleidingen.be.

IVOC, de organisatie waarvan Young Patterns deel uitmaakt, organiseert ook gratis opleidingen voor werknemers in de Belgische mode- en kledingindustrie. Het gaat om medewerkers in de paritaire comités 109 en 215.

Maar anderen, zoals jij, kunnen onder bepaalde voorwaarden ook gratis of tegen betaling deelnemen:

Voor werkzoekenden zijn er 3 voorwaarden voor gratis deelname:

  • Upload jouw CV
  • 10 kalenderdagen voor aanvang van een opleiding zijn er nog plaatsen beschikbaar
  • Je kan maximaal 7 trainingsdagen / jaar gratis volgen

De opleidingskalender dekt zowat alle competenties die men nodig heeft in alle afdelingen van een modebedrijf:

  • mode-artikelen-textiel
  • persoonlijke vaardigheden
  • communicatie
  • talen
  • commerciële
  • kwaliteit
  • HR
  • financieel
  • logistiek

Controleer de kalender hier.

Je kan je best zo snel mogelijk inschrijven als werkzoekende bij VDAB (voor Vlaanderen). Als je eind juni of in juli afstudeert, schrijf je je dan in vóór 10 augustus en je wachttijd begint al op 1 augustus. Schrijf je je later dan 10 augustus in, dan begint de wachttijd ook later.

Je kan je online inschrijven als werkzoekende via de website van VDAB, waar je een account aanmaakt en de gevraagde stappen volgt. Je kan ook naar een VDAB-agentschap bij jou in de buurt gaan of hen bellen.

Niet onbelangrijk om te vermelden dat als je na je studie een langere reis plant, je best na je terugkeer wacht om je in te schrijven. Want zodra je ingeschreven bent, wordt er van je verwacht dat je actief op zoek gaat naar een job en dat houdt ook enkele afspraken in. En als je op reis bent, kan je de afspraken niet nakomen en kan jouw wachttijd worden verlengd.

Als je na de wachttijd van 310 dagen nog steeds geen werk hebt gevonden en je bent op dat moment jonger dan 25 jaar, dan kan je een uitkering aanvragen.

Kijk ook naar onze webinar ‘praktische zaken voor je begint te werken‘ voor meer info & tips.

Eigenlijk kan dat niet. Zodra je afstudeert en je geen verplichtingen meer hebt ten opzichte van je school, mag je geen studentenwerk meer doen. Maar er is één uitzondering: als je in juni of juli/augustus afstudeert, mag je nog tot 30 september van dat jaar als student werken. En je mag al ingeschreven zijn als werkzoekende.

Kijk op www.vdab.be voor Vlaanderen voor het laatste nieuws over dit onderwerp.

Hier volgen enkele tips, maar voor sociaal-juridische kwesties verwijzen we je liever door naar andere instanties zoals de opleidingsinstelling of VDAB.

  • Je wil studeren combineren met een job als zelfstandige?

Dat kan als ‘zelfstandige in bijberoep’ onder bepaalde voorwaarden.  Hier alle info voor Vlaanderen https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/start/sociale-zekerheid-bij-ondernemers/statuut-van-student-zelfstandige

  • Je wil een studie aan een hogeschool of universiteit combineren met werken?

Dat bestaat in de vorm van ‘flexibel leren’. Alle info voor Vlaanderen https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/flexibel-studeren

Voor HoGent (richting ModeTechnologie) is er specifieke info:
https://www.hogent.be/student/wegwijs-hoger-onderwijs/bijzonder-statuut/

  • Je wil een cursus volgen via een opleidingsinstituut zoals Syntra en dit combineren met deeltijds werken.

Ofwel blijf je als student ingeschreven en informeer je bij de onderwijsinstelling dat een job gecombineerd kan worden met de cursus. Let op: als student mag je slechts een beperkt aantal uren werken of je ouders verliezen de kinderbijslag. Dit komt neer op 475 werkuren per jaar, maar deze worden vaak aangepast, dus je kunt het beste bij het kinderbijslagfonds informeren naar de exacte cijfers.

Als dit maximum aantal werkuren is opgebruikt, bestaat er ook het statuut van ‘werkende student’. De verschillen vind je hier: https://www.mysocialsecurity.be/student/nl/over-studentenarbeid/jobstudent-werkstudent-verschil.html.

Zorg er ook voor dat je bij de betreffende werkgever verzekerd bent terwijl je nog staat ingeschreven als student.
Of schrijf je in bij VDAB als werkzoekende. Maar ook daar gelden beperkingen op de werktijden.

Je kan advies inwinnen bij de VDAB zelf. Op 0800 80 700 kan je snel bij hen terecht.

  • Young Patterns kan bij jouw op school langskomen voor uitleg over onze service of over de verschillende bedrijven/functies in de modesector. Doe gerust een aanvraag via contact@youngpatterns.be.
  • Organiseer een expeditie met laatstejaarsstudenten.
    De expeditie is er voor laatstejaarsstudenten van SenSe-fashion scholen & werkzoekenden en bestaat uit workshops, gebaseerd op activiteiten die in een bedrijf plaatsvinden. Via een expeditie maken de studenten kennis met de verschillende beroepen in de sector. Ze gaan nl. op werkbezoek in een bedrijf voor één dag.
    Tijdens de workshops merken we al snel wat de leerlingen doen en wie er in het bedrijf zou kunnen functioneren. Kortom, een verborgen manier van solliciteren.
    Wil je graag deelnemen aan een expeditie met jouw laatstejaarsstudenten? Laat het ons weten: contact@youngpatterns.be

Young Patterns biedt ondersteuning aan bedrijven die actief willen werken aan verjonging.

De vergrijzing van de bevolking is in de sector al enkele jaren voelbaar. Van de 12.000 werknemers in de mode- en confectie-industrie is slechts 4% jonger dan 26 jaar. De lege plekken worden te weinig opgevuld door nieuwe jonge talenten. Het is nu meer dan ooit de tijd om de deuren van uw bedrijf te openen voor de nieuwe generatie.

Young Patterns, het jongerenproject van IVOC, wil u hierbij ondersteunen.

Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan het imago van uw bedrijf, extra training, begeleiding en stagemogelijkheden. Bedrijven moeten zich openstellen voor de waarden en visie van jongeren als ze hen als nieuwe werknemers willen aantrekken. Deze jonge talenten zijn op zoek naar een werkplek met voldoende afwisseling, uitdaging, betrokkenheid, groeimogelijkheden, respect voor elkaar en onze planeet.

Wat kan Young Patterns bieden aan bedrijven?

  • Presentatie van generatie Y & Z en hun waarden
  • Coaching in het verjongingsbeleid
  • Financiële steun voor het coachen van jongeren
  • Deelname met uw bedrijf aan een expeditie voor studenten of werkzoekenden
  • Contact maken met jongeren
  • Stages
  • Needle Up – het platform waar jongeren hun CV uploaden en waar u ze als bedrijf kunt vinden.

Neem contact met ons op voor meer informatie. contact@youngpatterns.be

Wil je graag ervaring opdoen in het buitenland, dan geven we je graag volgende tips mee.

  • Ik ben student

Voor stages van studenten in het buitenland, bestaat er een goed georganiseerd Europees kader, Erasmus+. Voor hulp kan je terecht bij jouw eigen onderwijsinstelling. Alle hogescholen hebben een Erasmus-service. Meer info: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_nl

  • Ik ben werkzoekende

Je wil als afgestudeerde graag extra ervaring opdoen a.d.h.v. een stage in het buitenland? Students On the Move is een organisatie die je hierbij kan helpen. Zij zijn perfect op de hoogte van alle aspecten, zoals voorwaarden, mogelijke beurzen, combinatie met inschrijving als werkzoekende, reisorganisatie, verzekeringen, enz. Deze organisatie werkt structureel samen met collega’s uit gastlanden. Meer info: www.studentsonthemove.be

  • Wat kan Young Patterns doen?

Young Patterns kan geen buitenlandse stages organiseren, maar kan wel een complementaire rol spelen, door onze contacten in het buitenland aan te spreken en zo eventueel interessante stageplaatsen te vinden. Dus, bespreek eerst je plannen met jouw hogeschool of organisatie die stages organiseren. Als je geen interessante stagebedrijf kan vinden, kunnen wij je zeker helpen in jouw zoektocht.