Duo-stage ervaring Emma

Hey, kan je jezelf even voorstellen?
Emma VanderSande, 23 jaar uit Antwerpen

Wanneer ben je afgestudeerd aan de HoGent – ModeTechnologie?
2020

Welke ambities had je binnen de modesector bij de start van jouw opleiding en zijn deze nu veranderd?
Ik wist al vrij snel tijdens de opleiding dat mijn interesse vooral bij het naaien en patroontekenen lag. Tijdens mijn stage bij Opera Ballet Vlaanderen in het derde jaar, heb ik intensief kunnen samenwerken met een bespoke* kleermaker voor mijn onderzoek naar herencolberts. Hierdoor is mijn interesse voor het kleermakersvak gegroeid. Na mijn opleiding ben ik dan via Young Patterns gestart als stagiaire bij New Tailor om nieuwe technieken aan te leren en snelheid op te bouwen in mijn werk.
Na mijn stage bij New Tailor ben ik aangenomen in het kostuumatelier van Opera Ballet Vlaanderen. Ondertussen blijf ik nog steeds les volgen bij dezelfde kleermaker om mezelf nog te verbeteren en bij te leren.

Wat kan je andere jongeren aanraden die ook willen studeren/werken in de modesector?
Probeer stage te lopen binnen een bedrijf waar je jezelf later ziet werken en dan liefst in de afdeling waar je terecht zou willen komen. Zo doe je al een eerste ervaring op en leer je mensen kennen die in het vakgebied werken. Misschien kan je er blijven werken, en anders is de kans groot dat ze connecties hebben bij andere bedrijven waar je terecht kan.

Waar heb je stage gelopen? Wat doen de bedrijven precies en wat was jouw rol?
Ik heb stage gelopen bij New Tailor in Utrecht. Dit is een winkel met eigen atelier waar ze pakken, jasjes, hemden, … op maat maken. Ik heb meegewerkt in het atelier in Utrecht waar de laatste aanpassingen worden gedaan aan de maatpakken, retouches op oudere pakken worden uitgevoerd, bespoke* pakken worden gemaakt en jasjes uit de easy wear collectie op maat worden gemaakt.

Wat hoopte je te leren uit deze duo-stage en wat heb je er uiteindelijk uit gehaald?
Ik wou tijdens mijn stage nieuwe deeltechnieken aanleren en oefenen op de technieken die ik al kan om snelheid op te bouwen. Ik kon ook volgen bij het afpassen van de pakken waardoor ik pasfouten leerde oplossen.

Zou je de duo-stage van Young Patterns aanraden aan andere jongeren?
Ja, je kan eerste contacten leggen binnen bedrijven waar je mogelijk wilt werken. Bedrijven krijgen ook de kans om uitgebreider met je kennis te maken en je competenties te zien, waardoor je, als starter, meer kans hebt om er later aangenomen te worden.

* bespoke tailoring = maatkleding

Wil je ook een stage volgen?

Wil je meer ervaring opdoen als pas-afgestudeerde? Je bent jonger dan 26 jaar, ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB en je weet nog niet welke job het best bij je past? Overweeg dan een duo-stage van Young Patterns. Dit is een stage van twee keer zes weken, in twee verschillende Belgische kledingbedrijven.